Τρίτη 31 Μαΐου 2011

village salad


Νέος κόσμος, παιδιά, φοιτητές, κάποιοι μετανάστες, εργαζόμενοι, 40-50άρηδες, χίπστερ άτομα, χίπιδες παλιοί και νέοι, χύμα τύποι, άνθρωποι μόνοι τους, ποδήλατα, πανό, μικρόφωνο, καντίνες, λουμπούκια, μυγάκια, σκηνές, τύποι με φωτογραφικές, παπάκια, σκουτεράκια...σαν χωριάτικη σαλάτα ήταν το σκηνικό στον λευκό πύργο και αυτό μου άρεσε όταν πρωτοήρθα σε επαφή με το «κίνημα των αγανακτισμένων».

Προσωπικά μου αρέσει η χωριάτικη, η ντομάτα, το λάδι, το αγγουράκι... όμως το κρεμμύδι μου την δίνει. Έτσι ακριβώς μου την έδωσε και όταν είδα ζευγάρια να έρχονται στον χώρο επειδή είναι το νέο hot-spot της πόλης, γκόμενο να ποζάρει κάτω από ένα πανό για να τον βγάλει φωτογραφία η κοπέλα του και να χαίρεται, ότι τα έχει με επαναστάτη.  Όλα αυτά μπορεί να τα βρει κάποιος όμορφα, αδιάφορα, έως και χαριτωμένα. Δεν θέλω να σταθώ πολύ εκεί αφού δεν μίλησα σχεδόν με κανέναν, οπότε θα ήταν άδικο να κρίνω από την εμφάνιση για το τι έχουν όλοι αυτοί μέσα στο μυαλό τους.

Όμως περί πολιτικής γίνεται καθόλου κουβέντα; Σέβομαι το ότι το κάλεσμα το αρχικό ήταν να μην υπάρχουν κόμματα και εργατοπατέρες. Αυτό από την άλλη δεν απαγορεύει στα ψηφίσματα, τις ομιλίες και τα κείμενα να αναφέρονται οι λέξεις που τελειώνουν σε –ισμός. Το ότι δίπλα στους –ισμούς έχουμε βάλει τις εικόνες κάποιον πολιτικών που δεν μας κάνουν αισθητικά, μας έχουν απογοητεύσει, έχουν προδώσει την ψήφο μας και δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που υπόσχονταν δεν πρέπει να οδηγήσει στον μηδενισμό αυτών των θεωριών.

Αν αυτό που επιδιώκουν όσοι μαζεύονται κάθε μέρα και συζητάνε, περνάνε ώρες στο να στήσουν όλο αυτό το πράγμα, ξοδεύουν ενέργεια είναι αποκλειστικά να απαξιώσουν αυτούς που μας κυβερνάνε (είτε είναι οι τράπεζες, είτε οι πολιτικοί, είτε το ΔΝΤ, είτε οι νεφελίμ...) και να τους αντικαταστήσουν με κάποιους άλλους ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως πριν χωρίς να έχουμε το χρέος και τους κακούς πολιτικούς, νομίζω ότι δεν θα βγει πουθενά. Καλώς ή κακώς ζούμε σε ένα σύστημα που ονομάζεται καπιταλιστικό, αυτό δεν θα αλλάξει με το «να φύγουν οι τράπεζες» ούτε με το «θέλουμε δικαιοσύνη». Δίκαιος καπιταλισμός με και καλή τράπεζα δεν υπάρχουν.




3 σχόλια:

  1. Μου θύμισες τη ρήση του Βερζές "καλοί δικαστές δεν υπάρχουν..."
    Πότε θα αντικρίσουμε την πραγματικότητα κατάματα χωρίς παραμορφώσεις από παρηγορητικά παραμύθια με καλούς ήρωες και κακούς μάγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γαμάω, το χριστό και την παναγία σου...
    όμως γιατί ρωτάς; ενδιαφέρεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή